Ta hand om vår jord!

Miljö och ekologi har varit ämnen som legat mig varmt om hjärtat sedan barnsben. Jag blev nog medveten om miljöförstöringen väldigt tidigt. Kommer bland annat ihåg att jag var stenhård med nedskräpning - brukade gå med en skräpupplockare runt tomten. Jag hatar fortfarande synen av cigarettfimpar och godispapper ligga i buskar och diken. Det är faktiskt inte okej. Särskilt när det finns en papperskorg några ynkliga meter därifrån. Visst finns det ju skator och andra fåglar som rotar i tunnorna och lämnar skräp efter sig, och vi har faktiskt blivit mycket bättre, men jag ser fortfarande människor som inte orkar förmå sig att slänga sitt skräp i en tunna. 
 
Det ligger fullt med cigarettfimpar runt busskurer, på trottoarer, gator och överallt. Här kan man läsa att "1 MILJARD fimpar slängs på marken varje år". Lägger man ihop alla så räcker det till Sydafrika och tillbaka. Cigarettfilter är gjort av ett slags plast och tar upp till fem år att brytas ned. Jag är inte färdig än. Filtret ska skydda röken från att nå rökarens lungor, ämnen som inte bara skadar oss utan även vår natur. Ämnet som filtret består av, kadmium, finns tydligen också i batterier. Känner ni er lika illamående som jag? Cigaretter är bara ett av allt som skadar miljön och oss själva.
 
För ett tag sedan läste jag att en halv miljon ton ÄTBAR mat och dryck slängdes helt i onödan år 2012 och 2013. För att vi ska ha vårt bröd måste vi ha spannmål vilket "kräver att en traktor bereder jord, gödslar, skördar och transporterar. Till allt detta går det åt bränsle. Säden transporteras sedan till ett bageri där bröd bakas i ugn och därefter når det butiken. Från butikerna transporteras brödet hem till dig och mig. Om du inte äter ditt bröd ger allt detta upphov till utsläpp helt i onödan. Genom att slänga mindre ätbar mat i sopor och avlopp kan vi därför bidra till minskad miljöpåverkan" källa: https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Halv-miljon-ton-mat-kastas-i-onodan/
 
Att åka bil är en annan faktor som skadar naturen. Visst är det en slags frihet med att ha körkort, men avgaserna som din bil ger efter sig är inte miljövänligt direkt. Rådet till dig är därför att gå eller cykla istället om du bara ska handla en liten mjölk i affären som ligger några hundra meter bort. Och om du ska åka längre sträckor utan brådska, varför inte ta bussen? Det är både billigt (iallafall billigare än bilen) och skönt. Eller samåk om ni är fler. Sopsortera. Släng inte ätbar mat. Det finns mycket du kan göra för att påverka vår värdefulla jord!
 
Några bilder här nedan visar DJUR som far illa av allt skit vi slänger omkring. Det skär i hjärtat av att se stackarna...
 Bilderna är lånade från Google.


𝒩𝒶𝓂𝓃: Josefine

𝐹𝑜̈𝒹𝒹: 26 juli 1998 (19 år)

𝐵𝑜𝓇: I en liten stad vid Vättern

𝒰𝓉𝒷𝒾𝓁𝒹𝓃𝒾𝓃𝑔: Gick samhällsprogrammet på gymnasiet och tog studenten i juni 2017

❁ Asperger & ADD: Vid sju års ålder fick jag diagnosen Aspergers Syndrom . Ett par år senare stod det även klart att jag hade ADD (Attention Deficit Disorder), dvs. ADHD utan Hyperaktivitet. Däremot får jag ofta en inre rastlöshet. För att orka vardagen tar jag olika mediciner varje morgon, ångestlindrande bl.a.

❁ Aktuella mål: Ge ut en bok!

❁ Fritidsintressen: Gillar historia, att läsa, skriva, kolla på klassiska filmer, pyssla, fotografera och spela gitarr samt sjunga. I perioder spelar jag även World of Warcraft och The Sims.

Vad bloggar jag om?
Här på Marilynette får du det bästa av två världar! Marilyn Monroe har legat mig varmt om hjärtat sedan september 2017. Hon är min största idol. Målet med alla mina Marilyn-arbeten är framförallt att visa en annan bild än den som syns i media. Majoriteten känner till Marilyn Monroe, 1900-talets största ikon, men glömmer personen bakom masken.

Här laddar jag upp personliga tankar om Marilyn, olika fakta om henne och dagligen dela med mig av mina favoritcitat. Här finner du även min digitala dagbok där jag skriver om mig själv. Lite gott & blandat helt enkelt!

Norma Jeane Baker föddes kl. 9.30 på förmiddagen den 1 juni 1926 i Los Angeles. Hennes mor hette Gladys Pearl, men ingen vet helt säkert vem fadern var. Under uppväxten pendlade Norma Jeane mellan totalt tio olika fosterfamiljer. Tiden i alla fosterhem var traumatiska då hon föll offer för sexuellt ofredande minst en gång på varje. I vuxna år skulle hon komma att bli en av de första att tala öppet om detta.

År 1944 blev hon upptäckt av fotografen David Conover när han tog bilder på kvinnor i krigstjänst. Hon skrev därefter kontrakt med Blue Book Model Agency och blev genast populär i tidningarna. Snart tog hon kontakt med National Concert Artists Corporation, som också blev hennes agenter. De ordnade nittonåringen en provinspelning för 20th Century Fox. Hon blev erbjuden ett sexmånders standardkontrakt som hon tog emot och skrev på. På Fox föreslog talangchefen Ben Lyon att Norma skulle byta namn till Marilyn Monroe efter skådespelerskan Marilyn Miller. Hon var även tvungen att bleka håret som Jean Harlow. Och Marilyn Monroe, världens framtida ikon, föddes.

Läs mer om Marilyn HÄR.