Ta hand om vÄr jord!

Miljö och ekologi har varit Àmnen som legat mig varmt om hjÀrtat sedan barnsben. Jag blev nog medveten om miljöförstöringen vÀldigt tidigt. Kommer bland annat ihÄg att jag var stenhÄrd med nedskrÀpning - brukade gÄ med en skrÀpupplockare runt tomten. Jag hatar fortfarande synen av cigarettfimpar och godispapper ligga i buskar och diken. Det Àr faktiskt inte okej. SÀrskilt nÀr det finns en papperskorg nÄgra ynkliga meter dÀrifrÄn. Visst finns det ju skator och andra fÄglar som rotar i tunnorna och lÀmnar skrÀp efter sig, och vi har faktiskt blivit mycket bÀttre, men jag ser fortfarande mÀnniskor som inte orkar förmÄ sig att slÀnga sitt skrÀp i en tunna. 
 
Det ligger fullt med cigarettfimpar runt busskurer, pĂ„ trottoarer, gator och överallt. HĂ€r kan man lĂ€sa att "1 MILJARD fimpar slĂ€ngs pĂ„ marken varje Ă„r". LĂ€gger man ihop alla sĂ„ rĂ€cker det till Sydafrika och tillbaka. Cigarettfilter Ă€r gjort av ett slags plast och tar upp till fem Ă„r att brytas ned. Jag Ă€r inte fĂ€rdig Ă€n. Filtret ska skydda röken frĂ„n att nĂ„ rökarens lungor, Ă€mnen som inte bara skadar oss utan Ă€ven vĂ„r natur. Ämnet som filtret bestĂ„r av, kadmium, finns tydligen ocksĂ„ i batterier. KĂ€nner ni er lika illamĂ„ende som jag? Cigaretter Ă€r bara ett av allt som skadar miljön och oss sjĂ€lva.
 
För ett tag sedan lĂ€ste jag att en halv miljon ton ÄTBAR mat och dryck slĂ€ngdes helt i onödan Ă„r 2012 och 2013. För att vi ska ha vĂ„rt bröd mĂ„ste vi ha spannmĂ„l vilket "krĂ€ver att en traktor bereder jord, gödslar, skördar och transporterar. Till allt detta gĂ„r det Ă„t brĂ€nsle. SĂ€den transporteras sedan till ett bageri dĂ€r bröd bakas i ugn och dĂ€refter nĂ„r det butiken. FrĂ„n butikerna transporteras brödet hem till dig och mig. Om du inte Ă€ter ditt bröd ger allt detta upphov till utslĂ€pp helt i onödan. Genom att slĂ€nga mindre Ă€tbar mat i sopor och avlopp kan vi dĂ€rför bidra till minskad miljöpĂ„verkan" kĂ€lla: https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Halv-miljon-ton-mat-kastas-i-onodan/. 
 
Att Äka bil Àr en annan faktor som skadar naturen. Visst Àr det en slags frihet med att ha körkort, men avgaserna som din bil ger efter sig Àr inte miljövÀnligt direkt. RÄdet till dig Àr dÀrför att gÄ eller cykla istÀllet om du bara ska handla en liten mjölk i affÀren som ligger nÄgra hundra meter bort. Och om du ska Äka lÀngre strÀckor utan brÄdska, varför inte ta bussen? Det Àr bÄde billigt (iallafall billigare Àn bilen) och skönt. Eller samÄk om ni Àr fler. Sopsortera. SlÀng inte Àtbar mat. Det finns mycket du kan göra för att pÄverka vÄr vÀrdefulla jord!
 
NÄgra bilder hÀr nedan visar DJUR som far illa av allt skit vi slÀnger omkring. Det skÀr i hjÀrtat av att se stackarna...
 Bilderna Àr lÄnade frÄn Google.Mina nuvarande mÄl

En fullstĂ€ndig tillfredsstĂ€llelse i livet finns inte. De mĂ„l vi hade för nĂ„gra Ă„r sedan kanske har tonats bort eller blivit uppfyllda, och dĂ„ skapas nya mĂ„l. NĂ€r jag var i lĂ€gre tonĂ„ren lĂ€ngtade jag till att bli myndig och slippa alla uttröttande krav. NĂ€r jag Ă€ntligen blev arton och Ă„ret dĂ€rpĂ„ tog studenten lossnade stenen. Det var en obeskrivlig och skön kĂ€nsla som ocksĂ„ gjorde mig yr. Det var precis som en befrielse. 
 
Listan hĂ€r nedan bestĂ„r av mina mĂ„l under den nĂ€rmsta framtiden. Det första just nu Ă€r att fĂ„ tillbaka min livsglĂ€dje och energi som jag nĂ„gonstans har tappat. NĂ€sta steg Ă€r att vĂ„ga ta mer stĂ€llning i sociala sammanhang. Men visst kan det hĂ€nda att bokdrömmen trĂ€nger sig före! Den sista punkten Ă€r en dröm som jag tror de flesta Marilyn Monroe-följare vill göra, men innan jag kan komma dit behöver jag fĂ„ ordning pĂ„ mitt liv. 
 
Detta Ă€r mitt tips till er idag: Skriv en lista pĂ„ era mĂ„l och jobba er uppĂ„t! â™„
 
 
 
P.S. I lördags hĂ€lsade mamma pĂ„ och efter hennes visit Ă„kte vi till Rusta tillsammans för att köpa gardiner till mitt kök. Jag har nĂ€mligen fortfarande julgardiner uppe sĂ„ det Ă€r hög tid att byta, eller vad tycker ni? ;-) Sedan drog vi till en mataffĂ€r och dĂ€r fick jag syn pĂ„ en trosförpackning med en bild pĂ„ Marilyn frĂ„n hennes film As Young As You Feel. Behöver jag sĂ€ga att den slank ner i kundvagnen? Finns Marilyn Monroe med sĂ„ Ă€r det vĂ€rt vartenda öre!
 

HallÄ, LivsglÀdje? Var Àr du?

Den hÀr veckan har varit snarlik alla andra veckor. Finns inget intressant som har hÀnt mer Àn huvudvÀrken som aldrig velat gÄ över. I mÄndags bokade jag av boendestödet som vanligt eftersom att ingenting Àr bra och jag orkar bara inte. Allt gÄr Ät pipsvÀngen rent ut sagt och snart vet jag inte vad jag ska göra lÀngre. NÄgot Àr fel, men vad det Àr förstÄr jag inte. Saker kÀnns bara frustrerande. UrsÀkta ordvalen men jag mÄste spricka min jÀvla bubbla. Jag vill sÄ förbaskat mycket och pÄ grund av mina skitproblem sÄ kan jag inte. 
 
NÀr jag har publicerat det hÀr inlÀgget sÄ kommer skulden krypa in. Skulden över att lÀgga Ànnu mer börda pÄ mina förÀldrars axlar och fÄ de att kÀnna sig hjÀlplösa. Jag kÀnner mig ocksÄ hjÀlplös. Allting gÄr runt hela tiden som en djÀvla cirkel och vad man Àn gör sÄ blir det fel. Jag vet inte hur mÄnga gÄnger jag har dömt mig sjÀlv. MÄr fortfarande skit över att jag inte ville stanna under provperioden pÄ en folkhögskola för tvÄ Är sedan, inte ens en dag. Jag mÄr sÄ dÄligt mest framförallt för andras skull. Varje gÄng jag ser mamma eller pappas reaktioner sÄ lÀggs det ett saltkorn i sÄret. Och det fÄr jag leva med resten av mitt liv.
 
NÄgot som hÄller hoppet i behÄll Àr dÀremot "diskussionen" som jag hade med mamma idag. Vi pratade om vad jag vill göra (Stockholms Slott, Göteborg m.m.) samt det jag sÄ starkt lÀngtar till: att fÄ bo i en större stad. Jag Àr nog en vÀldigt drömmande person och Àrligt talat har jag varit ledsen över att inte kunna uppfylla drömmarna. Min egna slutsats Àr att jag i sjÀlva verket inte mÄr bra över att vara fast i ett trÄkigt hemmaliv och rulla tummarna. Jag vill utforska och bli lycklig igen! Livet Àr alldeles för kort för att man ska hacka lök och torka golv varenda dag.
 
 


đ’©đ’¶đ“‚đ“ƒ: Josefine

đčđ‘œÌˆđ’čđ’č: 26 juli 1998 (19 Ă„r)

đ”đ‘œđ“‡: I en liten stad vid VĂ€ttern

đ’°đ“‰đ’·đ’Ÿđ“đ’čđ“ƒđ’Ÿđ“ƒđ‘”: Gick samhĂ€llsprogrammet pĂ„ gymnasiet och tog studenten i juni 2017

❁ Asperger & ADD: Vid sju Ă„rs Ă„lder fick jag diagnosen Aspergers Syndrom . Ett par Ă„r senare stod det Ă€ven klart att jag hade ADD (Attention Deficit Disorder), dvs. ADHD utan Hyperaktivitet. DĂ€remot fĂ„r jag ofta en inre rastlöshet. För att orka vardagen tar jag olika mediciner varje morgon, Ă„ngestlindrande bl.a.

❁ Aktuella mĂ„l: Ge ut en bok!

❁ Fritidsintressen: Gillar historia, att lĂ€sa, skriva, kolla pĂ„ klassiska filmer, pyssla, fotografera och spela gitarr samt sjunga. I perioder spelar jag Ă€ven World of Warcraft och The Sims.

Vad bloggar jag om?
HÀr pÄ Marilynette fÄr du det bÀsta av tvÄ vÀrldar! Marilyn Monroe har legat mig varmt om hjÀrtat sedan september 2017. Hon Àr min största idol. MÄlet med alla mina Marilyn-arbeten Àr framförallt att visa en annan bild Àn den som syns i media. Majoriteten kÀnner till Marilyn Monroe, 1900-talets största ikon, men glömmer personen bakom masken.

HÀr laddar jag upp personliga tankar om Marilyn, olika fakta om henne och dagligen dela med mig av mina favoritcitat. HÀr finner du Àven min digitala dagbok dÀr jag skriver om mig sjÀlv. Lite gott & blandat helt enkelt!

Norma Jeane Baker föddes kl. 9.30 pÄ förmiddagen den 1 juni 1926 i Los Angeles. Hennes mor hette Gladys Pearl, men ingen vet helt sÀkert vem fadern var. Under uppvÀxten pendlade Norma Jeane mellan totalt tio olika fosterfamiljer. Tiden i alla fosterhem var traumatiska dÄ hon föll offer för sexuellt ofredande minst en gÄng pÄ varje. I vuxna Är skulle hon komma att bli en av de första att tala öppet om detta.

År 1944 blev hon upptĂ€ckt av fotografen David Conover nĂ€r han tog bilder pĂ„ kvinnor i krigstjĂ€nst. Hon skrev dĂ€refter kontrakt med Blue Book Model Agency och blev genast populĂ€r i tidningarna. Snart tog hon kontakt med National Concert Artists Corporation, som ocksĂ„ blev hennes agenter. De ordnade nittonĂ„ringen en provinspelning för 20th Century Fox. Hon blev erbjuden ett sexmĂ„nders standardkontrakt som hon tog emot och skrev pĂ„. PĂ„ Fox föreslog talangchefen Ben Lyon att Norma skulle byta namn till Marilyn Monroe efter skĂ„despelerskan Marilyn Miller. Hon var Ă€ven tvungen att bleka hĂ„ret som Jean Harlow. Och Marilyn Monroe, vĂ€rldens framtida ikon, föddes.

LĂ€s mer om Marilyn HÄR.